środa, 11 stycznia 2012

Tarta śliwkowa



Na początek wspomnienie późnego lata, stanie się rzeczywistością za pomocą opakowania mrożonych śliwek :) Dla zwolenników kuchni pięciu przemian polecam zastąpić śliwki jabłkami lub gruszkami z dużą ilością cynamonu.

Ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 żółtko
4 łyżki cukru brązowego
1/2 kostki masła
szczypta soli

Wszystko mieszam razem i ugniatam w sporej misce. Masło warto wcześniej wyjąć z lodówki i pokroić na kawałki. Smaruję masłem formę do tarty i wykładam ciastem, pamiętając żeby wykleić również brzegi. Nakłuwam ciasto widelcem i podpiekam w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na podpieczonym spodzie układam połówki śliwek (ok.1kg) lub pokrojone w plasterki jabłka/gruszki posypane cynamonem i piekę w tej samej temperaturze przez następne 20 minut.

Sos:
3 łyżki cukru brązowego

1/3 kostki masła
1 żółtko

W rondelku roztapiam masło, dodaję cukier i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, na koniec do lekko ostudzonego masła dodaję żółtko, mieszam i takim sosem polewam tartę. Tarta z powrotem ląduje w piekarniku na kolejne 10 minut. Smakuje najlepiej gorąca prosto z piekarnika!
Smacznego :)


29 komentarzy:

  1. Śliwki, nawet mrożone, to taka miła o tej porze namiastka ciepła! bardzo podoba mi się Twoja foremka do tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Wam bardzo :) piękne słodkości wytwarzacie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda tylko, że nie dane mi było posmakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Głuszę jak mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta z śliwkami :) pięknie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda przepięknie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają te śliwki

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być przepyszne! A co powiecie na grillowane owoce? Wiele pomysłów na desery z rusztu i nie tylko znajdziecie na http://www.zgrilla.pl/category/desery-i-napoje/ Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliwki i kruche ciasto razem równa się super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Sama pychota, super blog, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda imponująca. Z chęcią bym skosztował

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
  13. tartę mogę jeść w każdej postaci a ze śliwkami...? zaczynam już tęsknić za latem

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam

    Świetny blog, trafiłam na niego poszukując przepisu na tartę. Na pewno wypróbuję Twój przepis


    Pozdrawiam

    www.gotowaniezmilosci.pl/

    OdpowiedzUsuń
  15. Tarta śliwkowa jest pyszna. Bardzo fajne zdjęcia Ci wyszły - gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj. To zapraszam cię na http://vegespot.pl - to taki durszlak tylko że dla wegetariańskich blogów i z wege społecznością.

    OdpowiedzUsuń
  17. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy przepis :) Coś dla mnie i może w weekend doczeka się stworzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny blog i pyszne zdjęcia.
    Ja również prowadzą swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
    http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
    udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.

    OdpowiedzUsuń
  20. Tarta śliwkowa, hmm, może być dobre. Trzeba zrobić i wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląd na zdjęciu bajeczny. Po ilości wpisów widać, że przepis się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  22. Na nadchodzące święta życzę wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pysznie to wyglada. Niestety z braku sliwek musze zdecydowac sie na jablka, ale podejrzewam, ze i tak bedzie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń