Na początek wspomnienie późnego lata, stanie się rzeczywistością za pomocą opakowania mrożonych śliwek :) Dla zwolenników kuchni pięciu przemian polecam zastąpić śliwki jabłkami lub gruszkami z dużą ilością cynamonu.
Ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 żółtko
4 łyżki cukru brązowego
1/2 kostki masła
szczypta soli
Wszystko mieszam razem i ugniatam w sporej misce. Masło warto wcześniej wyjąć z lodówki i pokroić na kawałki. Smaruję masłem formę do tarty i wykładam ciastem, pamiętając żeby wykleić również brzegi. Nakłuwam ciasto widelcem i podpiekam w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na podpieczonym spodzie układam połówki śliwek (ok.1kg) lub pokrojone w plasterki jabłka/gruszki posypane cynamonem i piekę w tej samej temperaturze przez następne 20 minut.
Ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 żółtko
4 łyżki cukru brązowego
1/2 kostki masła
szczypta soli
Wszystko mieszam razem i ugniatam w sporej misce. Masło warto wcześniej wyjąć z lodówki i pokroić na kawałki. Smaruję masłem formę do tarty i wykładam ciastem, pamiętając żeby wykleić również brzegi. Nakłuwam ciasto widelcem i podpiekam w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na podpieczonym spodzie układam połówki śliwek (ok.1kg) lub pokrojone w plasterki jabłka/gruszki posypane cynamonem i piekę w tej samej temperaturze przez następne 20 minut.
Sos:
3 łyżki cukru brązowego
Smacznego :)
3 łyżki cukru brązowego
1/3 kostki masła
1 żółtko
W rondelku roztapiam masło, dodaję cukier i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, na koniec do lekko ostudzonego masła dodaję żółtko, mieszam i takim sosem polewam tartę. Tarta z powrotem ląduje w piekarniku na kolejne 10 minut. Smakuje najlepiej gorąca prosto z piekarnika!
Śliwki, nawet mrożone, to taka miła o tej porze namiastka ciepła! bardzo podoba mi się Twoja foremka do tarty:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo :) piękne słodkości wytwarzacie!
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że nie dane mi było posmakować ;)
OdpowiedzUsuńZagłusz to ;)
OdpowiedzUsuńGłuszę jak mogę ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z śliwkami :) pięknie wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepięknie
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te śliwki
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne! A co powiecie na grillowane owoce? Wiele pomysłów na desery z rusztu i nie tylko znajdziecie na http://www.zgrilla.pl/category/desery-i-napoje/ Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚliwki i kruche ciasto razem równa się super połączenie.
OdpowiedzUsuńSama pychota, super blog, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda imponująca. Z chęcią bym skosztował
OdpowiedzUsuńJeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być rewelacyjna
OdpowiedzUsuńtartę mogę jeść w każdej postaci a ze śliwkami...? zaczynam już tęsknić za latem
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, trafiłam na niego poszukując przepisu na tartę. Na pewno wypróbuję Twój przepis
Pozdrawiam
www.gotowaniezmilosci.pl/
Tarta śliwkowa jest pyszna. Bardzo fajne zdjęcia Ci wyszły - gratuluje!
OdpowiedzUsuńnie dość, że ładna to pyszna
OdpowiedzUsuńpewnie jest przepyszna
OdpowiedzUsuńWitaj. To zapraszam cię na http://vegespot.pl - to taki durszlak tylko że dla wegetariańskich blogów i z wege społecznością.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Coś dla mnie i może w weekend doczeka się stworzenia :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog i pyszne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńJa również prowadzą swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.
Tarta śliwkowa, hmm, może być dobre. Trzeba zrobić i wypróbować.
OdpowiedzUsuńWygląd na zdjęciu bajeczny. Po ilości wpisów widać, że przepis się podoba.
OdpowiedzUsuńNa nadchodzące święta życzę wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
OdpowiedzUsuńPysznie to wyglada. Niestety z braku sliwek musze zdecydowac sie na jablka, ale podejrzewam, ze i tak bedzie dobrze:)
OdpowiedzUsuń